18 Jan

Do isplate štete za tri sekunde

Osiguravajuća kuća Lemonade mijenja način na koji osigurvači plaćaju štete i postavlja novi rekord u brzini isplate. Ova kompanija koja posluje isključivo online, osiguranicima obećava ukidanje papirologije i brzinsku uslugu zahvaljujući sistemu vještačke inteligencije. Objavljeno je da su “postavili svjetski rekord u brzini i lakoći isplate štete”, kada je realizovana obrada štete u tri sekunde, bez papirologije.

Osiguranik Brandon Pharm podnio je odštetni zahtjev zbog krađe 979 dolara vrijedne jakne koja je ukradena u subotu naveče. Koristeći Lemonade-ovu aplikaciju i govoreći u kameru, osiguranik je opisao događaj i podnio zahtjev za odštetom. Lemonade je bio u mogućnosti provjeriti štetu, polisu osiguranja, napraviti provjeru kroz informatički sistem i 18 algoritama za borbu protiv prevara, odobriti odštetu i poslati nalog za isplatu na Brandonov banko račun, a sve to kroz tri sekunde, piše portal propertycasualty.

“S obzirom da ne postoje međunarodni standardi za isplatu štete, Guinessova knjiga rekorda nije mogla uvesti Lemonade kao rekordera na tom polju”, objasnio je Daniel Schreiber, CEO i osnivač kompanije. “No po svemu što znamo, u 3000 godina istorije osiguranja, ovako se nešto nikada nije dogodilo u tri sekunde. Stoga prisvajamo naslov”, izjavio je Schreiber.

Iz Lemonade-a kažu da ne rješavaju ipak sve štete brzo i da neke zaista trebaju dodatnu provjeru. Inače, Lemonade je društvo koje posluje isključivo online, kroz internet i mobilne aplikacije i omogućuje klijentima kupovinu osiguravajućeg pokrića bez papirologije.

Izvor: Osiguranje.hr