07 Apr

Svaku četvrtu nesreću skrivi vozač usporen ljekovima

S prvim danima proljeća mnogima stižu i prvi (ovogodišnji) simptomi alergije na čestice peludi trava, korova i stabala. Idealno bi bilo izbjeći alergene, ali mnogima je to nemoguća misija jer žive, rade ili svakodnevno prolaze kroz područje s većom koncentracijom sporne peludi. Ljekovi se nameću kao jedino rješenje, pa osobe alergične na čestice peludi pred rast koncentracije alergena u zraku posežu za tabletama. Međutim, korisnici antihistaminika tako se pridružuju onima koji konzumiraju analgetike, antidepresive, antidijabetike… Svi su oni rizični vozači, jer ih ljekovi koje uzimaju da bi ublažili bolove, da im ne bi curio nos, da se ne bi gušili, bili depresivni, da ih ne bi mučila količina šećera u krvi, sa druge strane, čine pospanima, usporenima, magle im vid, uzrokuju vrtoglavicu. Jasno je da u takvom stanju ne bi smjeli voziti. Ali voze.

Zabrinjavajuće nuspojave
- Ljekovi se rijetko spominju kao uzrok nesreća, iako njihove osobine ili nuspojave neizbježno utiču na sposobnost vožnje. Čak petina ljekova može uticati na duševne i tjelesne sposobnosti vozača, a prema nekim istraživanjima gotovo svaka četvrta saobraćanja nesreća je posredno ili neposredno povezana s korišćenjem ljekova – navela je u svom radu na tu temu mag.pharm. Željka Barlović Ferenčak.
Podatke koji bi u Hrvatskoj tačnije vrednovali ozbiljnost problema teško je naći, jer se vozači pod uticajem ljekova u statistikama MUP-a vode zajedno s onima koji voze drogirani ili su, pak, u istoj kolumni s onima pod uticajem 1,50 i više promila alkohola u organizmu. Zapravo već i to svrstavanje dovoljno govori o opasnosti vozača usporenih i uspavanih ljekovima. Drugi je dio ovog problema što svaki čovjek drugačije reaguje na neki lijek. Činjenica je da ljekovi- kako oni koji se izdaju na recept, tako i oni koje možemo sami kupiti mogu uticati na čovjekove psihofizičke sposobnosti, pa tako utiču i na sposobnost vožnje.
Ipak, nemaju svi jednake nuspojave na isti lijek. Neki uopše nemaju nuspojave. Djelovanje lijeka zavisi od godišta, težine, pola osobe koja ga uzima, ali i o količini uzetoga lijeka, hrani i piću s kojim je lijek kombinovan. Dakle, nemoguće je generalizovati. Vozač bi morao,  sam ili kroz razgovor sa ljekarom realno sagledati kako na njega utiče lijek koji uzima pa bi se, ako su nuspojave zabrinjavajuće, privremeno trebao odreći vožnje. Mnogi vozači, međutim, nisu svjesni opasnosti ili zaključuju da ih ‘sitne’ poteškoće ne bi trebale odvratiti od vožnje. Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji pokazalo je da 34% Britanaca pati od peludne groznice, od čega ih dvije trećine vozi nakon uzimanja lijeka. Pospanost nakon uzimanja lijeka doživjelo je 55% ispitanih vozača. Još ih je 35% imalo zamagljen vid.
Čitajte upozorenja
Problem je, dakle, veliki ali njegovo rješenje trebalo bi biti jednostavno- prije uzimanja lijeka pročitajte uputstva i savjetujte se s ljekarom. Nemojte voziti ukoliko uočite  da lijek koji uzimate kod vas izaziva osjećaj pospanosti, vrtoglavicu, drhtavicu i slabost, osjećaj agresivnosti, mučninu, zamućen vid ili dvostruku sliku, zujanje u ušima. Vozač je zakonski i lično odgovoran u procjeni sopstvene sposobnosti upravljanja vozilom, pa mora obratiti pažnju na upozorenja koja se nalaze u uputstvima lijeka koji koristi.
Uticaj ljekova u rangu s uticajem alkohola
Lani su 184 osobe prijavljene, jer su u sklopu redovne kontrole saobraćaja zatečene kako motornim vozilom upravljaju pod utjecajem droga ili ljekova. Mobilne jedinice saobraćajne policije u 329 slučajeva zabilježile su pozitivan test na droge, odnosno odbijanje testiranja. U statistikama MUP-a vozači pod uticajem ljekova i droga vode se u kolumni s onima pod uticajem 1,50 i više promila alkohola u organizmu.
Izvor: OSIGURANJE.HR